W naszym Kuchcikowie chcemy Was zachęcić do podejmowania kulinarnych wyzwań. Pomocą służą nam liczne książki kucharskie dla najmłodszych oraz książki dla dzieci
i młodzieży, w których "przemycone" są bardzo ciekawe, sprawdzone i, co najważniejsze, dość łatwe przepisy.
Czasami panie ze świetlicy sięgną do swoich własnych zapisków, nierzadko otrzymanych od naszych kochanych mam, sąsiadek, a nawet uczniów...
i młodzieży, w których "przemycone" są bardzo ciekawe, sprawdzone i, co najważniejsze, dość łatwe przepisy.
Czasami panie ze świetlicy sięgną do swoich własnych zapisków, nierzadko otrzymanych od naszych kochanych mam, sąsiadek, a nawet uczniów...
Dzisiaj propozycja Anny Starmach znanej Wam z programu MasterChef Junior. Poproście kogoś dorosłego w domu
o pomoc w przygotowaniu tego wspaniałego deseru 😉
o pomoc w przygotowaniu tego wspaniałego deseru 😉
SERNIK Z TRZECH SKŁADNIKÓW
Co kupić?
- 4 jajka
- 160 g białej czekolady
- 160 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 1 szklanka gorącej wody
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
- ulubione owoce do dekoracji
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
- Dno i boki formy o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, brzegi wyłóż papierem do pieczenia (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy).
- Czekoladę połam na kawałki, włóż do miski,
a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej). - Rozpuszczoną czekoladę ostudź (nie powinna parzyć w palce).
- Delikatnie wymieszaj czekoladę z serkiem.
- Żółtka oddziel od białek.
- Dodaj żółtka do masy serowo-czekoladowej, wymieszaj rózgą.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy. Formę przełóż na blachę do pieczenia.
- Na blachę wylej szklankę gorącej wody.
- Piecz
15 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz do 160 stopni i piecz 20
minut. po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto
w środku jeszcze 20 minut. - Wyciągnij z piekarnika i ostudź całkowicie.
- Podawaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami.
POMYSŁ
ZACZERPNIĘTY Z KSIĄŻKI ANNY STARMACH
„PYSZNOŚCI. KULINARNE POMYSŁY DLA MAŁYCH
SZEFÓW KUCHNI”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz