czwartek, 7 maja 2020

Kuchcikowo w świetlicy - Sernik z trzech składników

W naszym Kuchcikowie chcemy Was zachęcić do podejmowania kulinarnych wyzwań. Pomocą służą nam liczne książki kucharskie dla najmłodszych oraz książki dla dzieci
i młodzieży, w których "przemycone" są bardzo ciekawe, sprawdzone i, co najważniejsze, dość łatwe przepisy.
Czasami panie ze świetlicy sięgną do swoich własnych zapisków, nierzadko otrzymanych od naszych kochanych mam, sąsiadek, a nawet uczniów...
Dzisiaj propozycja Anny Starmach znanej Wam z programu MasterChef Junior. Poproście kogoś dorosłego w domu
o pomoc w przygotowaniu tego wspaniałego deseru
😉

SERNIK Z TRZECH SKŁADNIKÓW

Co kupić?

  • 4 jajka
  • 160 g białej czekolady
  • 160 g serka kremowego (typu Philadelphia)
Dodatkowo
  • 1 szklanka gorącej wody
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
  • ulubione owoce do dekoracji
  •  
 Jak przygotować?
    1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
    2. Dno i boki formy o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, brzegi wyłóż papierem do pieczenia (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy).
    3. Czekoladę połam na kawałki, włóż do miski,
      a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej).
    4. Rozpuszczoną czekoladę ostudź (nie powinna parzyć w palce).
    5. Delikatnie wymieszaj czekoladę z serkiem.
    6. Żółtka oddziel od białek.
    7. Dodaj żółtka do masy serowo-czekoladowej, wymieszaj rózgą.
    8. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
    9. Ciasto przelej do formy. Formę przełóż na blachę do pieczenia.
    10. Na blachę wylej szklankę gorącej wody.
    11. Piecz 15 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz do 160 stopni i piecz 20 minut. po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto
      w środku jeszcze 20 minut.
    12. Wyciągnij z piekarnika i ostudź całkowicie.
    13. Podawaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami.





POMYSŁ ZACZERPNIĘTY Z KSIĄŻKI ANNY STARMACH 
„PYSZNOŚCI. KULINARNE POMYSŁY DLA MAŁYCH SZEFÓW KUCHNI”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz